NEDĚLNÍ STRÁNKA 39

z farnosti sv. Cyrila a Metoděje

29. září 2024              26. Neděle v mezidobí               39/2024

Důležité mše během týdnu

Út 8:00 sv. Terezie z Lisieux                  St 12:00 Svatých andělů strážných

Čt 18:00 Sv. Františka z Assisi

1. 10. Příprava na křest

          Téma druhého setkání: Víra a rozum – Genesis 2. Kurz je otevřeny všem a začíná na faře v 18.00 h.

6. 10. Svatováclavská sbírka na církevní školství

10. 10. Angažovanost do života farnosti

         Pro ty, kteří mají zájem aktivně se zapojit do života farnosti, budeme mít setkání v 19:00 h ve farním sálu.

13. 10. Kafé po ranní mši svaté

20. 10. Výročí posvěcení kostela v Karlíně

27. 10. Vzpomínkové setkání k výročí smrti otce Mirka Cútha

         Začíná v 16 h na hřbitově ve Vinoři, následuje mše svatá a drobné občerstvení.

Ostatky bl. Carla Acutise v Karlíně

         Od 14. 10. do 20. 10. budou ostatky bl. Carla Acutise v našem kostele k uctívání a modlitbě. Každý den bude výstava ostatků od 8 do 9, od 12 do 13, od 18 do 19 h. Když není mše svatá podle programu bohoslužeb, ráno a v poledne se budeme modlit růženec, večer bude eucharistická adorace. Můžeme se připravit novenou (odkaz), kterou společně začínáme 5. 10. po sobotní mši.

Zveme vás na přednášku o životě Carla Acutise, která se bude konat v kostele v úterý 15. 10. v 18 hodin místo eucharistické adorace.

Termíny sobotních akcí pro děti v roce 2024

16. 11., 14. 12. Program akcí budeme ještě specifikovat.

27. 9. Papežův projev na univerzitě v Lovani

Rád bych vám adresoval jednoduchou výzvu: rozšiřte hranice poznání! Nejde o to, aby se množily pojmy a teorie, ale aby se vzdělávání stalo živým prostorem, který zahrnuje život a promlouvá k životu.

Rozšířit hranice a stát se otevřeným prostorem pro člověka a společnost je velkým posláním univerzity.

V našem kontextu se setkáváme s ambivalentní situací, kdy jsou hranice úzké. Na jedné straně jsme ponořeni do kultury, která se vyznačuje rezignací na hledání pravdy. Ztratili jsme neklidnou vášeň hledání, abychom se uchýlili do pohodlí slaboduchého myšlení, do přesvědčení, že všechno je stejné, že jedna věc má hodnotu druhé, že všechno je relativní. Na druhé straně, když v univerzitním prostředí i jinde hovoříme o pravdě, často upadáme do racionalistického postoje, podle něhož lze za pravdivé považovat pouze to, co můžeme změřit a zakusit, dotknout se, jako by se život redukoval pouze na hmotu a to, co je viditelné. V obou případech jsou hranice úzké.

Na jedné straně tu máme únavu ducha, která nás odsuzuje k trvalé nejistotě a absenci vášně, jako by bylo zbytečné hledat smysl ve skutečnosti, která zůstává nepochopitelná. Tento pocit se často objevuje u některých postav v dílech Franze Kafky. V dialogu dvou postav v jedné z jeho povídek najdeme tento výrok: „Myslím, že se nezabýváte pravdou jen proto, že je to příliš únavné“. Hledání pravdy je unavující, protože nás nutí vykročit mimo sebe, riskovat, klást si otázky. A tak nás v únavě ducha více přitahuje povrchní život, který si neklade příliš mnoho otázek; stejně jako nás více přitahuje snadná, lehká, pohodlná „víra“, která se nikdy na nic neptá.

Na druhé straně tu však máme bezduchý racionalismus, do něhož nám dnes hrozí, že opět upadneme, podmíněni technokratickou kulturou. Když je člověk redukován na pouhou hmotu, když je realita omezena na hranice toho, co je viditelné; když je rozum pouze matematický a „laboratorní“, pak se vytrácí úžas, – a když chybí údiv, nelze myslet; údiv je počátkem filozofie, je počátkem myšlení – onen vnitřní úžas, který nás nutí hledat dál, vzhlížet k nebesům, objevovat onu skrytou pravdu, která odpovídá na základní otázky: proč žiji, jaký je smysl mého života, jaký je konečný účel a cíl této cesty?

Proti únavě ducha a bezduchému racionalismu se naučme modlit: „Pane, rozšiř naše hranice!“.

Týdeník farnosti sv. Cyrila a Metoděje v Praze 8 – Karlíně
ISSN 1213-6786
Farnost sv. Cyrila a Metoděje: Křižíkova 57, 186 00 Praha 8 – Karlín
Email farnost@farnost-karlin.cz
Stránku připravili: P. Stefano, P. Marco, P. Marek   

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.